Organizujemy Wielkanocne przyjęcie – jak zachwycić gości?

Na wiosnę wszystko kwitnie, zieleni się, budzi do życia – także gospodarze, którzy tęsknią za organizowaniem tematycznych przyjęć! Wielkanoc to doskonała okazja, by spotkać się w gronie bliskich i przyjaciół. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości, oto kilka podpowiedzi, na co zwrócić uwagę, gdy planujemy wielkanocne przyjęcie. 

Zadbaj o podstawy

Wielkanoc to dla wielu osób ważne przeżycie duchowe. Organizując przyjęcie, na które zapraszasz osoby religijne, miej to na uwadze. Warto dodać akcenty symboliczne, które podkreślą charakter tego radosnego dnia. W Polsce symbole Wielkiej Nocy to przede wszystkim baranek i jajka – nie tylko na talerzu, lecz także w formie dekoracji! Tradycyjne wielkanocne stoły w naszym kraju zdobią pisanki, ale też rzeżucha, wiklinowe koszyczki, porcelanowe kurczaki czy gąski. Zwyczajowe kolory to zieleń, odcienie żółtego i pastele – od błękitu i seledynu, po pudrowy róż. Nawet skromne przyjęcie na wyższy poziom wyniosą kwiaty. Wielkanoc to wiosenne tulipany, żonkile, hiacynty. Kolorowy bukiet uświetni każde spotkanie w rodzinnym gronie!

Postaw na wysoką jakość

Poza ozdobami podczas Wielkanocy ważną rolę pełni też zastawa stołowa. Postaw na elegancję – z racji okazji idealnie sprawdzi się odświętna porcelana, która doda szyku każdemu przyjęciu. Czas przewietrzyć kredens, odnaleźć obrus z wielkanocnym haftem i ustawić na nim komplet naczyń, który kupiliśmy właśnie z myślą o wielkanocnym przyjęciu dla najbliższych! Dobrym wyborem zawsze jest biała zastawa stołowa – będzie dobrze komponować się z dowolnymi dekoracjami na stole. Jeśli Twoja porcelana ma wzorki, dopilnuj tego, by były one odpowiednie do okazji. Lepiej  wybrać prostą, białą sosjerkę niż tę ze wzorkiem w gałązki ostrokrzewu, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Idealnie dobrany komplet naczyń będzie wisienką na torcie, jeśli chodzi o organizację wielkanocnego przyjęcia!

Menu na wielkanocne przyjęcie

Czym poczęstować gości? Wspomniane już jajka będą strzałem w dziesiątkę. Wariacji jest mnóstwo – od tych klasycznie faszerowanych chrzanem, majonezem czy rybą, po nowsze przepisy na jaja zapiekane – np. ze szpinakiem czy serem. Tradycjonaliści nie pogardzą galaretą z jajkami. Pamiętajmy też, że jajka idealnie pasują do barszczu białego – niekwestionowanego przeboju na polskich stołach podczas Wielkanocy. Jako danie główne często serwuje się białą kiełbasę, pieczony schab, kaczkę czy pasztet. Przyjęcie w gronie najbliższych to też dobry moment, by pozwolić sobie na deser. A tu do wyboru mamy typowe dla wiosennego święta słodkości:

  • serniki;
  • baby wielkanocne;
  • paschy;
  • mazurki;
  • galaretki.

Dbający o linię moją przygotować je w wersji "fit", ale być może Wielkanoc to okazja, by na chwilę odstawić na bok wyrzeczenia?

Atmosfera wielkanocnego przyjęcia

Goście, jedzenie, dekoracje, idealna zastawa stołowa… Gdy organizujemy Wielkanocne przyjęcie, warto zadbać też o te kwestie, których nie widać na pierwszy rzut oka. Np. muzyka – w tle możemy nastawić „Wiosnę” Vivaldiego – arcydzieło muzyki klasycznej, które sprawi, że nasze przyjęcie będzie odrobinę bardziej wytworne. Jeśli wśród zaproszonych są dzieci, po uroczystym obiedzie lub śniadaniu warto zorganizować dla nich jakieś atrakcje – kolorowanki z wielkanocnymi symbolami, polowanie na czekoladowe jajka ukryte w ogrodzie czy zabawa bańkami mydlanymi. Ważne, by całe spotkanie przebiegało w radosnej atmosferze – w końcu Wielkanoc to jeden z najweselszych dni w roku! Po posiłku wybierzmy się na spacer, by szukać pierwszych oznak wiosny i cieszyć się słońcem, które naładuje nasze wewnętrzne baterie!