Istnieje wiele mitów na temat węglowodanów. Niektórzy uważają je za główną przyczynę otyłości, podczas gdy inni dostrzegają ich bardzo dużą wartość dla zdrowia i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oto kilka bardziej powszechnych mitów dotyczących węglowodanów.

Mit pierwszy: miód jest zdrowszy niż cukier

Z żywieniowego punktu widzenia wszystkie cukry proste są dokładnie takie same. Cukier brązowy, cukier trzcinowy i miód nie są bardziej dietetycznymi produktami niż zwykły cukier rafinowany. W zależności od struktury węglowodany dzielą się na proste i złożone. Zarówno miód, jak i każdy inny rodzaj cukru należą do węglowodanów prostych. Jednak ze względu na wysoką zawartość minerałów i enzymów miód jest zdrowszy niż rafinowany cukier. Nie możemy również dać się zwieść temu, że 100 g miodu zawiera o 72 kcal mniej niż kostki cukru. Miód zawiera około 20 procent wody, co oznacza, że ​​cukier w nim zawarty jest tylko rozcieńczony.

miód- źródło węglowodanów

Mit drugi: produkty roślinne zawierają same węglowodany

Mimo że wiele produktów pochodzenia zwierzęcego naprawdę składa się przede wszystkim z węglowodanów, nie można zapomnieć, że rośliny strączkowe są cennym źródłem białka roślinnego. Pod względem wartości odżywczej białka roślinne są prawie tak wartościowe, jak białko zwierzęce. Wraz z białkiem pokarmy roślinne dostarczają organizmowi cenny błonnik, który na długi czas utrzymuje uczucie sytości i stymuluje pracę jelit. Jeżeli chcemy, aby nasza dieta dostarczała nam zdrowe produkty roślinne, możemy wybrać catering dietetyczny Tomaszów Mazowiecki.

Mit trzeci: Wszystkie produkty mleczne są pełne węglowodanów!

Rzeczywiście mleko zawiera disacharyd laktozy, który jest rozkładany przez enzym laktazy do galaktozy. Taki cukier bardzo łatwo się wchłania i szybko przenika do krwiobiegu. Jednak 100 g zwykłego pełnego mleka zawiera tylko ok. 4,7 g węglowodanów. A kaloryczność mleka jest niższa niż 60 kcal na 100 g. Mleko jest przydatne i powinno naleźć się w naszej diecie nie z powodu niewielkiej ilości węglowodanów, ale dzięki obecności wapnia i innych składników odżywczych.

Mit czwarty: produkty pełnoziarniste są przeznaczone tylko dla diabetyków i osób odchudzających się

Pełne ziarna powinny być ważną częścią każdej zdrowej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika produkty pełnoziarniste mogą pomóc nam utrzymać uczucie sytości na długi czas. Ponadto takie produkty zawierają witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i białko. Obecnie w sklepach znajdziemy wiele produktów pełnoziarnistych: możemy znaleźć różne odmiany pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu i płatków zbożowych. Jeśli nie chcemy jeść płatków owsianych, możemy wypróbować np. bulgur lub kuskus.