Po czym rozpoznamy dobre sushi?

Nie da się ukryć, że od kilku dobrych lat w naszym kraju sushi cieszy się naprawdę sporą popularnością. Początkowo ceny tejże potrawy były raczej wysokie. Miało to związek ze sporym kosztem nabycia wszelkich składników, które są potrzebne do jej przygotowania, przez co uchodziło za danie w pewnym sensie luksusowe. Jednak na przestrzeni lat ostatnich sytuacja uległa naprawdę sporej zmianie. Obecnie sushi może zjeść w zasadzie każdy. Jak rozpoznać, że kuchnia japońska została przygotowana w sposób odpowiedni?

Przede wszystkim jakość składników wykorzystanych

Podstawa w przypadku sushi to świeże produkty, które są wysokiej jakości. Jest to istotne o tyle, że są one wykorzystywane przede wszystkim w surowej formie. Jeśli składniki są rzeczywiście świeże, potrawa nie tylko jest smaczna, ale i także bezpieczna oraz zdrowa. Z tego właśnie powodu sushi o dobrej jakości nie jest przygotowywane z marketowych produktów. Nigdy nie wiadomo bowiem, jak długo warzywa i owoce się tam właśnie znajdują. Bardzo podobnie jest w przypadku owoców morza oraz także ryb.

Wejdź na stronę https://goldsushi.pl/ i sprawdź promocyjne zestawu sushi w Warszawie - sprawdź więcej!

Bardzo szybko możemy sprawdzić jakość sushi po jego zapachu. Świeże ryby nie mają w zasadzie żadnego zapachu, a dopiero pachną te, które są nieświeże. Z kolei miąższ ryby sam w sobie powinien być półprzezroczysty oraz błyszczący. Ryba, która jest oślizgła może być nieświeża niestety. Nie może dodatkowo ona posiadać wielu plam ciemnych. Ta zasada nie obowiązuje jedynie w przypadku samego tuńczyka, który jest poddawany bardzo często działaniu tlenku węgla w celu nadania mu koloru różowego.

Jak podawać sushi?

Najlepsze sushi jest takim, które jest w sposób odpowiedni podane. Znaczenie tutaj mają dodatki, które są serwowane do tej właśnie potrawy. Podstawą jest oczywiście sam sos sojowy. Powinien on być japońskim sosem, a nie sosem chińskim. Sos chiński bardziej się nadaje do dań w typie stir-fry. Elementem stałym w zasadzie każdego sushi jest poza tym marynowany imbir. Spożywa się go pomiędzy kawałkami kolejnymi sushi w celu neutralizacji smaku pozostałego nam w ustach. Przyprawą nieodłączną w tymże przypadku jest także chrzan wasabi o dosyć dużej ostrości.

Do przygotowywania sushi się wykorzystuje ryż kleisty, który posiada niezwykle sporą ilość skrobi. Bardzo ciekawe jest to, że warunek ten spełnia ryż z ziarnami okrągłymi. Po ugotowaniu jest doprawiany on ryżowym octem.

A czy sushi oby na pewno jest zdrowe? Nie bez powodu tak naprawdę kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Jest to kuchnia z pewnością niskokaloryczna, lekkostrawna i pełnia w odżywcze substancje, a przy tym jest niesamowicie smaczna. Sushi w zasadzie spełnia wszelkie wymagania powyższe, pod warunkiem, że do przygotowania potrawy zostały wykorzystane składniki o wysokiej jakości. Na pewno z czasem nie będziemy mieli już kompletnie żadnego problemu z rozpoznaniem świeżego sushi, który nam w niczym nie zaszkodzi, a tak naprawdę wpływa jedynie pozytywnie na nasze zdrowie. Cieszy nas to.